Заявка за включване

„Трафик СОТ” поема охранителни и социални функции по селата в община Стара Загора

„Трафик СОТ” поема охранителни и социални функции по селата в община Стара Загора

Нова социална услуга ще се изпълнява в населените места в Община Стара Загора. Чрез нея за първи път в района частни охранители от пловдивската фирма „Трафик СОТ” ще извършват допълнителни социални дейности в помощ на населението, успоредно с пряката охранителна дейност на патрулите по оздравяване на криминогенната обстановка в селата.

Охранителите ще дават денонощни дежурства. Те ще пазаруват лекарства по рецепта на възрастните и самотни хора, както и хранителни продукти. При спешни случаи ще транспортират нуждаещите се до лечебно заведение или ще ги придружават до личен лекар, ще се отзовават на помощ при ВиК и други аварии по домовете, ще следят да не се изхвърлят отпадъци на нерегламентирани сметища, ще контролират достъпа на деца до язовирите, в които къпането е забранено и др. (всички охранители на „Трафик СОТ” преминават предварително курс за упражняване на долекарска помощ).

Споразумение за новата дейност бе подписано днес от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и от собственика на охранителна фирма „Трафик СОТ” Александър Апостолов.

На подписването присъстваха и всички кметове и кметски наместници от селата в общината. След като изгледаха кратък филмов разказ, придружен с мнения на хора по селата в Пловдивско, които вече ползват услугата, те изразиха подчертано одобрение за новата и уникална за нашите условия социална практика и оцениха предложението като перфектно.

Според клаузите на споразумението Община Стара Загора не се ангажира финансово с новата инициатива, като ще й оказва единствено логистична подкрепа, ще осигурява условия за провеждането на разяснителни срещи с хората по места, ще предоставя места за билбордове, популяризиращи услугата и др.

Служителите на „Трафик СОТ” имат право да задържат с белезници нарушителите, проникнали в охраняваните обекти и да ги предават с протокол на пристигналите органи на МВР. На първо време абонати на „Трафик СОТ” могат да станат до 500 дома в старозагорските села. Бройката е лимитирана заради субсидирането на социалната услуга. При реална цена около 50 лв. на дом, таксата ще бъде само по 9,80 лв. на месец, като договорът може да бъде прекъснат по всяко време без неустойка, ако бъде изявено такова желание. Таксата ще се плаща в офисите на „Виваком“ (проектът е съвместен и се ползва с подкрепата на оператора), в пощите или, специално за непътуващи хора в отдалечени села – на специално изпратен за целта патрул, който ще внася събраните такси в офис на „Виваком“ и ще връща разписките обратно на абонатите. Не се плаща допълнителна такса на „Виваком“.

Желаещите да се запишат за услугата ще могат да сторят това при съответния кмет или кметски наместник.

Ръководител на клона на „Трафик СОТ” в Стара Загора е бившият директор на ОДМВР гл.комисар Алекси Алексиев. Офисът се намира на бул.“Руски“ 78 (на пресечката с ул.“Боруйград“ под ДНА).

В „Трафик СОТ” работят около 200 човека в пловдивския регион, където услугата вече е наложена и се приема много добре от хората по селата. В община Стара Загора се предвижда на първо време да бъдат открити 15-20 работни места за охранители.

Повикването на патрул от страна на абонатите ще става по телефонна линия и със стационарни телефонни апарати, които се предоставят без допълнителна такса от „Виваком“. Достатъчно е нуждаещият се от съдействие абонат да вдигне или бутне слушалката, и ако до 20 секунди не последва позвъняване, патрулът получава автоматичен сигнал и отива веднага на място. Това е особено удобно за хора, изпаднали в здравословен проблем, които не са в състояние в момента да говорят и да дават обяснения какво им е точно, какъв им е адресът и прочие.

„Живеем в такова време, dragon city free gems че трябва да търсим нови начини да решаваме проблемите по селата, особено в горещи точки като Хан Аспарухово, Змейово и други села – коментира новата социална и охранителна услуга кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. – Целта ни е жителите на нашите села да живеят и спят спокойно, да има на кого да разчитат. Свидетели сме на това как с всяка изминала година става все по трудно охраняването на селата, как нараства битовата престъпност, особено в отдалечените населени места и там, където има компактно ромско население. Предоставянето на тази услуга е чудесна възможност всеки да се чувства по-спокоен в собствения си дом.“

Живко Тодоров съобщи още, че предстои да започне поетапно изграждане на системи за видеонаблюдение по селата, чрез които ще се държат под контрол входните и изходните им точки с цел ограничаване на престъпността.