Компанията “Трафик СОТ” насочва дейността си към охраната на жилища

Целта на компанията е до 2018 г. да охранява 30% от всички 160 хил. жилища в Пловдив.

Компанията “Трафик СОТ” насочва дейността си към охраната на жилища

Александър Апостолов

собственик и управител
на “Трафик СОТ”

Александър Апостолов – собственик и управител на “Трафик СОТ”, планира стремглаво нарастване на бизнеса на компанията с близо 50 на сто през 2017 г. “Приходите на компанията през 2016 година нараснаха с 10%, до 15 март тази година ръстът е 30% спрямо същия период на миналата година и имаме основание да считаме, че ще достигнем 50% още на полугодието”, прогнозира Апостолов. За този силен пазарен растеж той залага на иновативната идея за масова охрана на българските жилища чрез система от нови технически средства.

Досегашната структура на бизнеса на “Трафик СОТ” показва, че от близо 4000 охранявани обекта само 5% са жилища, предимно в Пловдив. Делът на приходите от тази дейност е пропорционално съизмерим в годишния оборот от 3.4 млн. лева. Точно оттук идва и идеята за новата насока в бизнеса на “Трафик СОТ”. “Намерих статистически данни за това колко българи използват технически средства за опазване на собственото си имущество. Бях озадачен – цифрата беше три процента от всичките 3.5 – 4 милиона жилища в страната. Останалото се пази само с ключ и катинар. Стори ми се нелогично българинът, който високо цени своята “крепост”, да не използва съвременни технически средства за опазване на дома си. И продължих да изследвам причините за това”, разказва Александър Апостолов.


Какво показва анализът
Резултатите, получени от анализа, направен от “Трафик СОТ”, показват два основни възпиращи фактора за собствениците на жилища – притеснение от цената на услугата и това, че се налага домът да се кърти и да се пробиват дупки за окабеляването и поставянето на технически средства. Затова моделът, който компанията разработва, предвижда използването на съвременни средства, които не се нуждаят от кабели. Самата техника пък ще бъде закупена от дружеството и ще се предлага безплатно на клиентите.

“Трафик СОТ” вече е в преговори за банков кредит, с който да стартира 60-дневен пилотен проект, чрез който да обхване от 3000 до 5000 жилища в Пловдив. Цената на една безжична охранителна система за едно жилище е около 700 лева и фирмата поема този разход. Клиентът плаща само услугата охрана и реакция на стойност 20 лева месечно. Прогнозата на Александър Апостолов е до 2018 година 30% от всички 160 хил. жилища в Пловдив да закупят услугата, която ще се предлага от мрежата на “Виваком”, а “Трафик СОТ” ще изпълнява. “С “Виваком” сме успешни партньори и в други наши проекти, като например програмата ни за обслужване и охрана на възрастни хора. С нея сме в помощ на 1300 възрастни в много малки населени места в Пловдивска, Сливенска и Старозагорска област”, разказва Апостолов.

Изборът на Пловдивска област за начало на новата услуга не е случаен. Тук има 17 общини с различна големина, населеност и жизнен стандарт. Така че информацията от пилотния продукт ще даде управленски решения за другите части на страната, тъй като компанията иска да предлага услугата на целия български пазар.

Има ли уловка
Изчисленията на икономистите в “Трафик СОТ” са, че при 30 хил. клиентска база инвестицията ще се възвърне за 4 до 5 години. Именно достъпът до голяма клиентска база е това, което търси с новата си услуга пловдивската охранителна фирма. Засега най-големите фирми в Пловдив, където стартира пилотният проект, имат не повече от 10 хил. индивидуални клиенти, така че “Трафик СОТ” се прицелва в лидерската позиция на този пазар.

Това, което според дружеството е ценно в предлаганата техника, е, че тя не се амортизира дори след 10 години работа и ако един клиент се откаже от услугата, неговата техника ще служи безотказно на друг. “Няма уловка в качеството на услугата, коментира Александър Апостолов – онова, което ползват много заможните хора в домовете си, и охранителната техника за средния българин са едни и същи.” Домашните охранителни централи ще могат да се управляват от мобилните телефони на всеки член от семейството и ако клиентите не искат охранителната фирма да идва в дома му при тревога, тогава цената ще е по-ниска.

Според Апостолов обаче мнозина биха включили в услугата опция за пристигане на патрул при тревога, защото цената е само 20 лева, а ефикасността на защитата е несравнима. “По този начин клиентът сам ще може да направи и мониторинг за колко време ще пристигнем”, обяснява собственикът на “Трафик СОТ”.

 

 

Михаил Ванчев, КАПИТАЛ